Søndag den 11. juni 2023 (14 dage før årsdagen for indvielsesfesten af Sct. Bendts kirke den 25. juni 1170) var jeg på vej hjem fra et bryllup i Kerteminde sammen med Annette.

På motorvejen mellem Sorø og Ringsted står et af de ny opsatte skilte for seværdigheder bl.a. for Sct. Bendts kirke i Ringsted.

Annette havde aldrig set kirken før, så hvad var mere nærliggende at slå et sving forbi, og fremvise en historisk bygning, der emmer af historie. Det vidste jeg, da jeg i perioden 1968-1976 har tilbragt nogen tid på kirkebænken i Sct. Bendts kirke, med at leje med legetøjsbiler, typisk ved siden af Jens Bruun Neergaards & Anna Maria Møllers gravsted lige over for prædikestolen i kirken. Min far var residerende kapellan ved Sct. Bendts kirke i perioden 1968 til 1976, hans første tjenestested efter at færdiggjort sine studier.

Sankt Bendts kirke 1968
Foto: Undertegnede i midten ved siden af min far og mor - Carl P. Behrens og Bodil Behrens, Sankt Bendts kirke 1968

Vi begav os ud i at udforske kirken, og en beredvillig medarbejder ved kirken fortalte lystigt om historien herunder specielt Dagmar korset, da jeg fortalte om min baggrund. Annette spurgte om vi måtte se orglet oppe fra (jeg har en fortid som organist afløser i Karrebæksminde kirke ved Næstved og i det nordsjællandske), hvilket vi fik lov til.

Ved orgel i Sankt Bendts den 11. juni 2023
Foto: Undertegnede ved orglet i Sankt Bendts kirke den 11. juni 2023

Jeg kan tydeligt huske organist Gunnar Frello fra år tilbage, specielt da kirken fejerede 800 års jubilæum i 1970, hvor han spillede på det nye orgel til lejligheden. Gunnar Frellos bror Otto Frello har jeg og andre brødre nydt godt af - han var en ivrig tegner og tegnede blandt andet "Olsen Bandens store kup" som tegneserie.

På rundturen i kirken stoppede jeg flere gange op ved fx. Torben Oxes og Oluf Mouritsen og Anna Hardenbergs gravstene - hev mobilen op ad baglommen, for at undersøge hvem der lå her, for indskrifter var på latin. Jeg fandt ikke rigtig rigtig noget brugbar information, og hvem var Knud Lavard i familie med og var han konge?

Efter besøget i kirken, måtte de manglende informationer selvfølgelig indhentes for det er en gammel historie som man kan blive klogere på. 

Google er til store hjælp, men informationerne ligger spredt som atomer. Først da jeg stødte på Nationalmuseets beskrivelse af Sct. Bendts kirke (fra 1935), gemt væk i et enkelt PDF-dokument, tænkte jeg - den må der sættes strøm til - den kan blive en guide for besøgende, endda online, da de fleste har en smartphone på sig.

Fra september 2023 og frem til december 2023 tog tingene fart, målet var at besøgende i Sct. Bendts kirke skal have en let tilgængelige måde at få hele historien og baggrunden på, enten hjemme i sofaen virtuelt, eller hvis man er på besøg i kirken - et virtuelt rum der kan besøges og hvor informationerne kan findes enten ved opslag eller som guide i form af tekst eller lyd (audio guide).

Informationsstruktur blev udarbejdet, tekster blev udarbejdet ved hjælp af de mange informationskilder, som findes her. Kirken blev aflagt endnu et visit og fotos blev taget.

Det var også meget nærliggende at udarbejde en audio-guide på dansk og engelsk, når teknikken nu om dage er tilgængelig, ligesom tekster kan oversættes til alverdens sprog "on the fly".

En af de mere tidskrævende ting, var at udarbejde en virtuel stedfinder i form af kort med 78 steder i kirken, således at besøgende kan orientere sig i kirkerummet med den dertil hørende historiske information, samt at få siden responsiv designet (burgermenu), så den tilpasser sig små skærme på smartphones.

En stor tak til Annette for tålmodighed og øre der måtte lægge til, og tak til Jens Busk i Facebook gruppen "Kirkeskibe i Danmark" for information om kirkeskibet i Sct. Bendts kirke som ikke var at finde ved hjælp af Google, men kun ved hjælp af Søfartsmuseet i Helsingør. Sluttelig en tak til min kollega Mads, som gav hints om domæne pegning på undermapper hos internetudbyder, det er med til at holde omkostninger nede.

Domænet: https://sanktbendtskirke.dk  er privatejet og er således ikke en officiel side for Sct. Bendts kirke i Ringsted, der findes her: Ringsted Sogn | Ringsted Sogn

Humlebæk den 7. december 2023

 

Jacob Behrens
Master of Computer Mediated Communication

E-mail