Korstole nord

Til venstre for alteret står korstole af eg, i gotiske stil, nærbeslægtede med Roskilde Domkirkes fra 1420.

Sidelænene har over og under klapsæderne fritstående støttepiller og gennembrydninger, formede som gotiske stavværksvinduer, forkanterne ender i frit udarbejdede hoveder. Øverst en skrå-baldakin med reliefskæringer.

Nordsidens 13 relieffer, i firkantede rammer, forestiller fra venstre mod højre følgende scener fra det gamle testamente:

 1. Gud skaber himlen
 2. Evas skabelse
 3. Kain dræber Abel, gud taler til Kain
 4. Noahs Ark flyder på syndfloden
 5. Abraham og Isak (bærende brænde), engelen standser Abrahams offerkniv, i baggrunden en vædder
 6. Jakobs kamp med engelen, Jakobs drøm
 7. Josef sænkes i brønden, Josefs brødre viser hans klædning for Jakob
 8. Moses slår vand af klippen, Moses modtager lovens tavler
 9. Jøderne ofrer guldsmykker, guldkalven tilbedes
 10. Slanger dræber jøderne, kobberslangen
 11. Samson dræber løven, bærer Gazas porte
 12. Saul dræber sig, hans hoved bringes til David
 13. Adonia gør sig til konge (relieffet er nu ufuldstændigt)

På gavlen til højre (den indvendige side) over armlænshøjde et kølbuefelt omsluttende et relief af Johannes Evangelist med Kalken, medens den udvendige side forneden har Mikael som Dragedræber, foroven Eva rækkende Adam frugten af kundskabens træ. Topstykket gennembrydes af tre rækker gotiske stavværksvinduer og krones af krabbeblomst og hjørnefialer.

Flere af sæderne, er på bagsiden udstyret med støttesæder, såkaldte ”misericordier”, der for eksempel er udformet som dyre-eller fuglehoveder. Misericordia (latin for barmhjertighed) er oprindelig et ironisk navn på en lille konsol som er på bagsiden af klapsædet i en korstol. Under messer og andre kirkelige ceremonier må munker og præster undertiden stå op i lang tid. Da kunne de støtte sig til dette lille sæde. Misericordiaerne blev ofte dekoreret med udskæringer.