Kalkmaleri Dronning Dagmar

Kirkens yngste kalkmaleri er et billede af Dronning Dagmar, malet i 1916 af Joakim Skovgaard på den nordvestre korsskæringspille udfor hendes grav. Maleriet er foranlediget af den rusiske enke efter digteren Thor Lange.

På billedet ses den knælende Dagmar, der beder vor Frelser om at hele hvad i Danmarks Land er søndret, som der står på kalkmaleriets tekst med henvisning til tabet af Slesvig.

Den fulde tekst fra Thor Langes digt lyder: “Din solskinssjæl steg did, hvorfra den kom og her hos os din grav blev brudt og plyndret, Guds engel Dagmar bed vor frelser om at hele hvad i Danmarks land er søndret. Thor Lange.”

Dronning Dagmar var den første kendte tjekkiske landsmand i Danmark – prinsesse Markéta Drahomíra, Přemysl I Otakars datter og st. Anežkas stedsøster. Hun kom til Danmark i 1205 for at gifte sig med Valdemar 2. - Sejr og boede ved det danske kongelige hof i Ribe. Fortællingerne om hendes liv er begrænsede, men som den eneste dronning fra den danske middelalder lever hun stadig i folkeviser og legender fra det 14. og 15. århundrede, som roser hendes venlighed, generøsitet og skønhed.

Herunder ses maleren Joakim Skovgaards skitse til billedet.

Kalkmaleri Dagmar
Foto:  Joakim Skovgaards skitse (1917-20)